Soep met pistou

Pistou is de Franse versie van pesto (in plaats van pijnboompitten worden tomaten toegevoegd). De pistou gebruik je in dit recept om de soep goed op smaak te brengen; pistou is ook lekker als smeersel op een broodje.

Dit recept is voor een grote pan soep, voldoende voor 8 – 10 personen. Het recept komt uit het kookboek ‘Mijn Keuken, een jaar koken op het Franse platteland’ (met een paar wijzigingen: zo heb ik minder knoflook gebruikt en 2 groentebouillontabletten toegevoegd)

Nodig (soep):

  • 250 gr gedroogde witte bonen
  • 250 gr gedroogde kidney bonen
  • 1 laurierblad
  • (olijf)olie
  • 150 gr sperziebonen, in stukjes van 2 cm
  • 4 tomaten, in stukjes (naar wens ontveld)
  • 1 courgette, in blokjes
  • 3 uien, in stukjes
  • 5 worteltjes, in plakjes
  • 1 prei (witte en groene deel), in ringen
  • een paar teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 groentebouillontabletten
  • paar takjes verse tijm
  • peper en zout
  • 140 gr kleine pasta (bijv. macaroni)
  • grote soeppan van minstens 6 liter

Pistou:

  • bos basilicum (ongeveer 30 gr)
  • paar teentjes knoflook, fijngesneden
  • 75 ml  olijfolie
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas + extra om te bestrooien
  • peper en zout
  • 1 rijpe tomaat, in blokjes

Bereiding (1 dag tevoren):  spoel de gedroogde bonen en zet ze een nacht in ruim koud water.

Bereiding soep: giet de bonen af en doe ze in een pan (nog niet in de grote soeppan). Voeg de laurier toe en zoveel water dat de bonen ongeveer 7 cm onder staan. Breng ze aan de kook en laat ze 1,5 uur zachtjes gaar worden. Giet af en zet opzij. Verwijder het laurierblaadje.

Verhit wat olie in de grote soeppan. Voeg de sperziebonen, tomaten, courgette, uien, wortelen, prei en knoflook toe en roerbak alles 4 minuten. Doe 2,5 liter water en de tijmblaadjes erbij met wat peper en zout. Breng aan de kook en laat de groente 10 minuten zachtjes koken. Voer daarna de pasta toe en laat nog 10 minuten koken. Roer de bonen door de soep. Breng op smaak met peper en zout. De soep blijft vrij flauw; de pittige smaak komt door de pistou.

Bereiding pistou: wrijf basilicum en knoflook met een vijzel tot een puree (of gebruik een staafmixer). Voeg olijfolie, Parmezaanse kaas en tomaat toe en pureer nog even door. Eventueel peper en zout toevoegen.

Schep de soep in kommen en schep er pistou op. Garneer met de Parmezaanse kaas.

Print Friendly

Beoordeling

  • (0 /5)
  • (0 Beoordeling)

Delen!